Taki sąsiad to skarb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • obrus
    Elegance
    • 2011
    • 783
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie wiem, gdzie napisać, ale chyba dobrze trafiłem.
    Zwróciłem dziś uwagę pewnemu kierowcy, że parkując swoje auto utrudnia mi wjazd na podwórko, gdzie mam blaszak oraz zasłania widoczność, gdy wyjeżdżam na drogę. Facet do mnie, że to mój problem, gdyż on nie parkuje równo ze słupkiem (akurat na zdjęciu może i nie, ale zwykle stoi jeszcze bliżej bramy). Autem tym nie jeździ często - ostatnio cały tydzień stało. Okresowo parkuje jeszcze karetką transportu sanitarnego. Wtedy to już w ogóle nic nie widać Droga jest jednokierunkowa, więc wjazd może odbyć się tylko tak, jak strzałki. Rano, gdy wyjeżdżam zamarznięte czy zaśnieżone szyby powodują, iż nie widać, czy jakieś auto się zbliża. Jak pług przejedzie, droga robi się węższa a kierowcy parkują jeszcze bliżej osi jezdni.
    Co można zrobić? Czy Policja/SM może na mój wniosek dać mu mandacik? Może się czepiam, ale nie raz dochodziło już do groźnych sytuacji. Mimo ograniczenia do 40 km/h auta tam jeżdżą szybko i kiedyś mało co nie zaparkował mi na masce ścigacz.
    Artykuł 49 ust. 2 PRD mówi wyraźnie, iż zabrania się postoju "w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej".
    Rozmowa z gościem nie ma już sensu, a karnych kutasów też nie będę naklejał.
    Załączone pliki

Komentarz

• avocado
      Ambiente
      • 2010
      • 182

masz przejazd ze z naczepą bym wjechał więc o co ci chodzi?

Komentarz

• obrus
        Elegance
        • 2011
        • 783
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez avocado
        Tak Ci się zdaje. Może zdjęcie tego nie oddaje, ale na prawdę jest mało miejsca. Po drugie, gość zwykle parkuje jeszcze bliżej, że go bramą dotykam. Pomyśl jeszcze o braku widoczności przy wyjeździe z posesji.

Komentarz

• WIELKIBONGO
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1594
          • Superb II (3T4)

Ma prawo tak stać

a przepis zabraniający utrudniania wyjazdu dotyczy sytuacji gdy stanąłby w Twojej bramie
          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
          BYŁA TEŻ CEGA
          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• obrus
            Elegance
            • 2011
            • 783
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
            Ma prawo tak stać

a przepis zabraniający utrudniania wyjazdu dotyczy sytuacji gdy stanąłby w Twojej bramie
            Czyli pewnie nic nie zdziałam w zgodzie z prawem.

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

kup se rupiecia za 300 zl (byle z OC) i go sobie tam ustaw jak chcesz - na rok bediesz mial spokoj - i nie moj nikomu ze to nowy Twoj nabytek :-)
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

obrus, ale masz problem :wink:
                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                  L&K
                  • 2008
                  • 1138

chcecie hardkorowe opcje to scansol na lakier i lakier odejdzie wpiżdziec bo to jest do ściagania powłok lakierniczych a jak nie to to brunox lakier nie odejdzie ale np zze srebrnego robi sie fioletowy potrafi nawet wniknąć w blache
                  http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                  była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                  2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                  JEST
                  megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                  octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                  octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• krissos
                    Elegance
                    • 2011
                    • 840
                    • Honda
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z tego co widzę brama Ci się otwiera na zewnątrz i zajmuje miejsce publiczne no chyba że to dalej Twoja prywatność, jeśli nie to Ty łamiesz prawo i jak się ktoś uprze to zadzwoni na straż miejską i dostaniesz mandat, a już nie daj boże jak komuś się coś stanie i będzie upierdliwy to masz posprzątane. Więc uważaj co zgłaszasz żebyś sam na siebie bata nie ukręcił.
                    "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                    ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• adi747
                      L&K
                      • 2008
                      • 1138

ooo a jak nie to z dalsza rzucić potłuczoną ceramiką ze świecy zapłonowej podobno szyby pękają ale ja nie testowałem
                      JEST
                      octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• grajewiak
                        Rider
                        • 2010
                        • 582
                        • Jeep

adi747, dobra rada wuju - pycha :evil:
                        Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                        Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• adi747
                          L&K
                          • 2008
                          • 1138

nie wiem jak mam to odebrac?? jako pochwałe czy jako nagane ??
                          JEST
                          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• obrus
                            Elegance
                            • 2011
                            • 783
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piramida
                            Ciekawe, co byś powiedział na moim miejscu. Wyjeżdżasz rano, nic nie widać, bo gość zasłania i ma zamarznięte szyby. Wychodzisz zatem z auta i looookasz - nic nie jedzie (30m dalej jest skrzyżowanie), wsiadasz, ruszasz i nagle szorowanie opon, bo jakiś debil zapiernicza. Problem jest i dlatego pytam, jak go rozwiązać. Jeżdżę od dziecka (najpierw traktorem) i uwierz mi, że manewrowanie nie jest dla mnie problemem.
                            Ok. Jeżeli uważacie, że nic nie zdziałam w tym temacie, spawa zamknięta.

[ Dodano: Czw 07 Lut, 13 21:05 ]
                            Zamieszczone przez krissos
                            Z tego co widzę brama Ci się otwiera na zewnątrz i zajmuje miejsce publiczne no chyba że to dalej Twoja prywatność, jeśli nie to Ty łamiesz prawo i jak się ktoś uprze to zadzwoni na straż miejską i dostaniesz mandat, a już nie daj boże jak komuś się coś stanie i będzie upierdliwy to masz posprzątane. Więc uważaj co zgłaszasz żebyś sam na siebie bata nie ukręcił.
                            Brama otwiera się na obie strony, ale wtedy nie wjaddę do garażu i muszę 2 x wysiadać z auta.

Komentarz

• grajewiak
                              Rider
                              • 2010
                              • 582
                              • Jeep

Zamieszczone przez adi747
                              Do nagan nie czuję się uprawniony, niemniej pomyśl czy sam byś chciał być ofiarą takich pomysłów.
                              Ja raczej nie, a czasem nawet nieświadomie pewnie zdarzy mi się tak zaparkować albo i gorzej.
                              Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
                              Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• bishop
                                L&K
                                • 2012
                                • 1430

Zamieszczone przez obrus
                                Ciekawe, co byś powiedział na moim miejscu. Wyjeżdżasz rano, nic nie widać, bo gość zasłania i ma zamarznięte szyby.
                                Daj spokój, dziennie kilka razy trzeba wyjeżdzac z takich miejsc... jest zima to szyby zmarznięte , a Ty w pzrtulnym blaszaku jak hrabia >gościu zaprkował poprawnie , wie gzdie jest TWÓJ słupek i stara się , pzryjedzie obcy stanie jak pokraka i wtedy bedziesz :cry: , wróg moze , ale lepszy swój wróg niż obcy :szeroki_usmiech
                                Załóz takie wypukłe lustro po przeciwnej stronie bramy, wyskoczysz z garażu driftem :lol:

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Bishop najlepiej Ci doradził. Serio nie masz jak się uczepić, a szczerze to nie powinieneś... Musisz sobie radzić niestety.

Komentarz

• paweł2
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1405

To bylo chyba jak dobrze pamietam w 2001 znajomy kumpla mial ciagle problemy bo ktos parkowal na jego miejscu czy cos takiego w sumie niewazne,wazne co bylo potem :szeroki_usmiech
                                    A ze mial kumpli ,,co dobrze znali prawo'' :wink:
                                    to oni mu zaproponowali pomoc i wykonali akcje.
                                    Delikwent zaparkowal na owym miejscu(to bylo jego ostatnie parkowanie nie tylko tam ale i w na calym osiedlu)
                                    Przyspawali:!: mu auto (maske)grubym lancuchem do okolicznej latarni
                                    Mozna i tak.
                                    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8033
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Z tego co widzę brama Ci się otwiera na zewnątrz i zajmuje miejsce publiczne no chyba że to dalej Twoja prywatność, jeśli nie to Ty łamiesz prawo i jak się ktoś uprze to zadzwoni na straż miejską i dostaniesz ma
                                      Niby dlaczego??? bo otwiera na chwilę bramę podczas wyjazdu z posesji??

a już nie daj boże jak komuś się coś stanie i będzie upierdliwy to masz posprzątane.
                                      A co ma się komuś stać?? Wejdzie przechodzień w bramę otwartą na czas wyjazdu?? Przechodzień nie widzi gdzie idzie??? (OK zdarzy się że może iść niewidomy, ale to jest chyba bardzo rzadko się zdarza). Rowerzysta nie widzi gdzie jedzie??? zresztą po chodniku chyba nie może jechać.
                                      Panowie nie popadajmy w paranoję. :szeroki_usmiech
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Jacomelli
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2008
                                        • 501

obrus, wg mnie tak, jak jest na tym zdjęciu to gość nie blokuje Ci wjazdu. Może Cię drażnić, ale to sytuacja jakich wiele i po prostu trzeb z tym żyć
                                        adi747, takie propozycje to zachowaj dla siebie.... może jeszcze gościowi podpalić samochód... :roll:
                                        Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                        Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1594
                                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez paweł2
                                          To bylo chyba jak dobrze pamietam w 2001 znajomy kumpla mial ciagle problemy bo ktos parkowal na jego miejscu czy cos takiego w sumie niewazne,wazne co bylo potem :szeroki_usmiech
                                          A ze mial kumpli ,,co dobrze znali prawo'' :wink:
                                          to oni mu zaproponowali pomoc i wykonali akcje.
                                          Delikwent zaparkowal na owym miejscu(to bylo jego ostatnie parkowanie nie tylko tam ale i w na calym osiedlu)
                                          Przyspawali:!: mu auto (maske)grubym lancuchem do okolicznej latarni
                                          Mozna i tak.
                                          pomysł naprawdę na poziomie

gorzej jak później garaż twórcy tematu w trakcie "spawania" też sie spali

razem z samochodem w środku :roll:
                                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                          BYŁA TEŻ CEGA
                                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

Zamieszczone przez obrus
                                            Zamieszczone przez avocado
                                            Tak Ci się zdaje. Może zdjęcie tego nie oddaje, ale na prawdę jest mało miejsca. Po drugie, gość zwykle parkuje jeszcze bliżej, że go bramą dotykam. Pomyśl jeszcze o braku widoczności przy wyjeździe z posesji.
                                            Obrus, wydaje mi się, że dymu szukasz. Najeb..ne śniegu, to może i trudniej wjechać, koleś ma prawo tak stawać.
                                            Według mnie to sporym busem (np. Iveco Daily) można tam spokojnie wjeżdżać/wyjeżdżać.

W cytowanym temacie tekst wytłuściłem - uważaj, żeby Ci policja nie dała mandatu za zajmowanie pasa drogowego i utrudnianie ruchu pieszych.

Z resztą prawo budowlane to reguluje - furtki, bramy, drzwi umieszczone w linii ogrodzenia nie mogą się otwierać na chodniki, ciągi piesze, drogi itp.

P.S. A może Ty mu specjalnie tak bramą otwierasz, żeby mu przyjebać skrzydłem??

[ Dodano: Pią 08 Lut, 13 13:15 ]
                                            Zamieszczone przez obrus
                                            Brama otwiera się na obie strony, ale wtedy nie wjaddę do garażu i muszę 2 x wysiadać z auta.
                                            To nie usprawiedliwia niczego. Możesz sobie zrobić przesuwaną lub unoszoną

A poza tym to z tą "walką o miedzę" skojarzyła mi się sytuacja z Gubałówki.
                                            Paru idiotów woli nie zarabiać nic, grodzić "na palce" SWOJE, niż zarobić mniej niż dyktuje im chora ambicja i góralska pazerność.

[ Dodano: Pią 08 Lut, 13 13:17 ]
                                            Zamieszczone przez piramida
                                            +1

[ Dodano: Pią 08 Lut, 13 13:19 ]
                                            Więc uważaj co zgłaszasz żebyś sam na siebie bata nie ukręcił.
                                            +1

[ Dodano: Pią 08 Lut, 13 13:26 ]
                                            Zamieszczone przez obrus
                                            A na trzecim zdjęciu widać co innego - miejsca tyle, ze idzie na ręczym zawrócić i wyjechać z posesji
                                            Oj nie ładnie kłamczuchu!

Komentarz

• adi747
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1138

Zamieszczone przez grajewiak
                                              Zamieszczone przez adi747
                                              Do nagan nie czuję się uprawniony, niemniej pomyśl czy sam byś chciał być ofiarą takich pomysłów.
                                              Ja raczej nie, a czasem nawet nieświadomie pewnie zdarzy mi się tak zaparkować albo i gorzej.
                                              ja sie nie odnosiłem do gościa który tak zaparkował tylko do tych złośliwych ludzi np tej baby o ktorej kolega pisał że obżucała mu auto jajkiem
                                              sam bym komuś tak nie zrobił bez przyczyny ale jako odwet jak najbardziej

[ Dodano: Pią 08 Lut, 13 16:01 ]
                                              Zamieszczone przez Jacomelli
                                              obrus, wg mnie tak, jak jest na tym zdjęciu to gość nie blokuje Ci wjazdu. Może Cię drażnić, ale to sytuacja jakich wiele i po prostu trzeb z tym żyć
                                              adi747, takie propozycje to zachowaj dla siebie.... może jeszcze gościowi podpalić samochód... :roll:
                                              czytaj ze zrozumieniem
                                              JEST
                                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9942
                                                • Ford

obrus, na moim osiedlu są powyznaczane miejsca parkingowe. I tak mi się zdarzyło, że pomiędzy moim miejscem a miejscem sąsiadki jest zrobiony "chodnik" (cudzysłów jest wstawiony specjalnie). No ale czasami na ten "chodnik" wjeżdzał któryś z sąsiadów i parkował tak, że albo mi, albo sąsiadce trudno było wejść do samochodu.
                                                Problem "rozwiązałem" tak, że gdy na osiedlu pojawiły się jakieś 3 lata temu "całoroczne" pojemniki na piach do posypywania chodników, to ja sobie jeden z nich postawiłem na tym właśnie "chodniku" między miejscami parkingowymi. W ten sposób pozbyłem się utrudniajacego wchodzenie do auta samochodu sąsiada - już jakieś 3 lata mam spokój
                                                A do czego zmierzam: skoro masz problem z wyjazdem, zorganizuj sobie jakąś ciężką donicę kwiatową albo taki właśnie pojemnik i zrób jak ja Oczywiście pod warunkiem, że właściciel tej drogi nie będzie miał nic przeciwko :szeroki_usmiech
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                                  zorganizuj sobie jakąś ciężką donicę kwiatową
                                                  I nie zapomnij sobie auta załatwić własną pułapką jak będziesz w pośpiechu cofał. :diabelski_usmiech
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9942
                                                    • Ford

Zamieszczone przez AdamB
                                                    Zamieszczone przez Agamek12
                                                    zorganizuj sobie jakąś ciężką donicę kwiatową
                                                    I nie zapomnij sobie auta załatwić własną pułapką jak będziesz w pośpiechu cofał. :diabelski_usmiech
                                                    Ja?
                                                    Adam... Używam:
                                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...